Pages

Friday, December 31, 2010

Kenapa Cewek Indon Add Facebook Aku Beramai-ramai?

Dah seminggu aku tak online blogger dan facebook. Tapi bila aku sign in je facebook, aku tengok homepage aku ada 102 friend request. Itu mungkin perkara biasa. Tapi yang jadi luar biasanya, kebanyakan yang add aku tu adalah warga Indonesia. Terkejut aku. Kenapa tiba-tiba diorang add aku secara beramai-ramai? Tak kan nak ganyang aku kot? Risau jugak. Hehe..


Antara nama-nama indonesia yang add aku adalah seperti Komang Susilawati, Tammat Sana, Dewi Kartika, Okta Pratama, Arden Nursiami, Luna De Pedro, Luna Maya dan macam-macam lagi nama jenis Indon yang aku tak tersebut. Nasib baik Julia Perez tak add aku. Kalau tak, buta mata aku kena laser coli dia tu.




Patutkah aku approve? Sebelum ni aku pernah jugak approve 2,3 orang awek indon dan mamat indon. Tapi aku akan pastikan dahulu tu bukan fake profile. Nak jugak rasa speaking indone ni. Hehe.. Alhamdulillah, warga Indon yang add aku tu berbudi bahasa. Sang Garuda kalah pun takdela nak serang wall aku macam sesetengah penyokong fanatik yang tak dapat terima kekalahan tu. Ada yang siap luahkan hasrat teringin nak main bola bersama aku kalau diorang datang Malaysia. Ada juga cewek indon yang menjadi pembaca setia blog aku ni. Hehe.. Pendek kata, aku senang bangat sama mereka. Haha..


Harapan aku, hentikanlah persengketaan serta provokasi antara Malaysia-Indonesia ini. Tak ada gunanya kita bergaduh. Lagipun majoriti kita adalah orang Islam. Indonesia pula merupakan antara negara yang mempunyai pengganut Islam paling ramai di dunia. Apa kata kita bersatu menentang puak kafir dan yahudi yang mahu menjatuhkan Islam. Bukannya bergaduh sesama Muslim. Bukalah minda anda. Mahukah anda melihat puak kafir bertepuk tangan mentertawakan kita?


SZ : Malaysia-Indonesia. Dua-dua ada 'SIA' kat belakang. Jangan jadi SIA-SIA!

42 360 juta komen:

diana said...

semalam akak ada jugak jadi gitu..
heran la..
ada 6/7 orang..
apa depa nak tak tau la..memang diaorang add rambang gitu sebab nak ngutuk la..
saja suka2 depa nak ajak bergaduh..
malas nak layan

Izamir Ridzwan said...

haha kes bola sja IR dapat 159 dri indonesia.. ganyang la nak ganyang.. xtakot

Cik timberland said...

fuh..ramai fans ni...dasat, hehe..

Solihin Zubir said...

@diana : haha.. akan kan garang dan kuat.. lawan la.. hehe.. ;-p

Solihin Zubir said...

@Izamir Ridzwan : 159? lg ganaz! hehe..

Solihin Zubir said...

@Cik timberland : fans ke musuh? ;-p

mimie1678 said...

uishhh... bahaya tue... heheheh...

Bintun Sazali said...

pehh..perkara biasa?..hot sungguh naa...hahaha..;p

❀aRaBeLLa❀ said...

femes...beratus2 fren request tu.

Hishyamuddin said...

hah?luna maya?hehehe
yap, setuju tu bro!!

Izyanti said...

Entah kan. Tak guna nak gaduh-gaduh. Bola je pun.. Haih.! =.="

kembatolo™ said...

dorang nak test je kot.
tengok berani app ke tak. haha

bukan photographer said...

klu diorg kutuk bg la ceramah habis2san kat diorg..hehe

wannurfazrini said...

wow apakah yg mmbuatkan mereka semua mahu add anda ?

TunTeja said...

waduh2..gawat sihhh :p

syira aka sepatu hijau said...

salamm


heheh...


tak yah la.....

WAHIDA ALIAS said...

ntah2 mereka nk ganyang solihin x?ekeke

WAHIDA ALIAS said...

ntah2 mereka nk ganyang solihin x?ekeke

WAHIDA ALIAS said...

ntah2 mereka nk ganyang solihin x?ekeke

su said...

same ngan saya jgk...x add pon...diorg nk wat propa kot! huhu..

salam perkenalan :)

~tice su @ cikgu su~

su said...

follower yg ke-843 ;)

su said...

Follower 843...hrp2 xsalah tulislah td! haha...

Hamba Allah said...

diaorang dah tersangkut dgn abg zubir kot..haha
kan skrang ni orang Malaysia tengah femes :)

Ms sunsWeetz said...

agaknyer bro owg indon la tu haha

Solihin Zubir said...

@kembatolo™ : ini yg wat rasa tercabar ni.. hehe...

Solihin Zubir said...

@wannurfazrini : itu yg menjadi persoalannya.. hehe..

Solihin Zubir said...

@su : slm prkenalan jugak... thanx follow.. dh follow anda juga.. =)

Solihin Zubir said...

@Hamba Allah ; zubir tu bapaku.. namaku solihin.. =)

Solihin Zubir said...

@Ms sunsWeetz : diorang ingat aku khairul fahmi kot.. haha..

Zetchi Henry said...

Huhu, memanglah okay kalau warga indonesia ni baik..
Tapi ingat bro, jangan kita ikut bahasa dia dalam penulisan kita..
Kita kan ada bahasa sendiri...

Contohnya dalam entri kali ini
anda menggunakan perkataan "bangat",
"cewek"..
Memanglah tak salah,.
Kita pun tak nak ada lagi berlaku konfrontsasi..
Tapi sudah jelas dalam satu blog yang saya baca.
Ada warga indonesia yang mengatakan bahawa melayu budayanya rapuh.
Senang sangat ikut bahasa dan budaya mereka.
Kalau artis kita ditemubual di indonesia, pasti artis kita turut mengikut slanga indonesia.

Tapi lihat balik,
adakah artis indonesia yang ditemuramah wartawan malaysia
menggunakan bahasa Malaysia?
jawapannya tidak.
Mereka tetap bertutur dalam bhs Indonesia mereka.
Sebaliknya wartawan kita pula yang bertutur dalam bahasa Indonesia.

Fikir dan renung..
saya cuma beri komentar saja.
kita punya Bahasa yang dulu dikenali sebagai Lingua Franca.
kenapa kita tak teruskan kontuiniti kegemilangan itu?

Terima kasih baca!

Solihin Zubir said...

@Zetchi Henry : wahhh.. pnjg lebar... haha.. aku mmg sngaja taip macam tu.. tak kisah la melayu ke, indon ke, yg penting kita Islam..
pape pon, terima kasih atas komen anda.. nice.. bhs jiwa bangsa.. =)

h A n Y S said...

lepas 1 1 lah depa ni tak puas ati ngan malaysia..pdhal 2 2 negara islam, malu lah skit dgn org2 kafir lua sana nu..ntah2 dorang tgh clap2 tgk kite gadoh2..haih..

btw, dah guna dot com dah?! wahhh~! *muka teruja*hehe

nulhazwany abdul malik said...

lawak plak bace kat sini..
hehe nanti lepas julia perez tamat kelas bm n pandai buat sambal belacan die add la... ^^

Ain Zulaikha said...

ni mesti ada join mana2 page yang melibatkan ramai orang indon.. wahhhh org hemsem lah katakan, mestilah dia orang nak ngorat.. hehe

shahjiehan said...

tu dia... mak2 indon ramai suka kat anda~

Solihin Zubir said...

@h A n Y S : itulah pasal.. bilala nak sedar kan..

Solihin Zubir said...

@nulhazwany abdul malik : sy hrap beliau x add sy.. hehe..

Solihin Zubir said...

@Ain Zulaikha : sy xde join pun.. tu yg pelik tu.. hehe..

Solihin Zubir said...

@shahjiehan : harap2 bukan yg jenis bibik.. hehe..

Echin Nadiossa said...

haha fesbook ai ade gak indonss tapi diorang ngomong indon pekat.xpaham.ngomong la jawa kan ;p

AIMAN said...

perghhh bro market la.. hehe
naseb baik luna maya x jumpa fb bro, kalau x dia add kot
=)

f_aRa_aINa989 said...

haa??awek indon??

no way..

hahahahaha...