Pages

Thursday, December 2, 2010

Ikan Sardin Boleh Sebabkan Kanser?



Pernah makan ikan sardin? Pasti anda tahu yang tulang ikan sardin tersangatlah lembut. Bagaimanakah ikan sardin ini diproses sehingga semua tulangnya menjadi lembut? Kalau kita membuat eksperimen sains yang mudah di rumah dengan merebus seekor ikan kembung selama 3 hari 3 malam secara berterusan, insya-Allah akan kita dapati bahawa tulang ikan kembung ini tidak akan lembut. Mari kita ubah eksperimen ini dengan menggunakan pressure cooker memasak ikan kembung tersebut selama 3 hari 3 malam juga. Keputusannya akan tetap sama, tulang ikan kembung ini akan tetap keras.

Apa yang ingin dipersoalkan di sini ialah mengapa tulang ikan sardin ini sedia lembut apabila dikeluarkan dari tinnya? Jawapannya ialah sudah tentu terdapat bahan kimia khas yang dimasukkan ke dalam tin ikan sardin ini yang telah bertindak balas dengan tulang ikan ini sehingga menjadikan tulang ini lembut. Bahan kimia inilah yang menjadi ancaman kepada manusia apabila mereka memakan ikan sardin.

Apakah ancaman kepada manusia apabila memakan ikan sardin? Pemerhatian pertama atau kes pertama yang digunakan sebagai bahan bukti buruknya amalan makan sardin ialah kes seorang wanita yang terpaksa dibuang keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan fibroid di dalam rahimnya. Setelah disiasat, beliau memang gemar memakan ikan sardin dan mee maggi. Maklumlah bagi seorang wanita dengan kerjaya besar yang sentiasa sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah memasak nasi berlauk ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok mee maggi sentiasa tersedia.

Hamba Allah ini telah kehilangan rahimnya semenjak usianya awal 40an. Begitulah, jikalau kerap seseorang terutama sekali orang perempuan gemar makan sardin, jawapannya, pelbagai tumor seperti fibroid akan tumbuh di dalam rahim. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian-pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila sudah cukup tempohnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser samada benign atau malignan. Tetapi, berdasarkan kajian ia banyak menyebabkan fibroid dalam rahim dan tumor.

Ada satu lagi kes iaitu seorang hamba Allah yang secara tiba-tiba sewaktu mengandungkan anak keduanya iaitu seorang anak perempuan tiba-tiba mengidam makan ikan sardin. Hampir setiap hari sepanjang mengandungkan anak perempuannya ini hamba Allah ini akan makan ikan sardin. Akibat dari tabiat ini, sebaik sahaja anak perempuan keduanya ini dilahirkan, terdapat ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini. Pembedahan terpaksa dilakukan ketika bayi ini berusia dalam lingkungan 3 bulan. Begitulah azab diperolehi dari tabiat gemar makan ikan sardin.

Bagi mengukuhkan lagi fakta ini, cuba lah buat sedikit kajian ke atas mana-mana kenalan atau saudara mara yang pernah mengalami sebarang kes tumor atau fibroid dan selepas itu kajilah sejarah permakanan mereka ini. Kemungkinan besar mereka ini memang gemar dan kerap makan ikan sardin. Sebolehnya kita cuba hindarkan diri daripada tabiat memakan ikan sardin bagi mengelakkan penyakit berkaitan tumor, fibroid atau sebarang penyakit kanser lainnya.

Ini pasti berita buruk kepada para penggemar sardin. Sejauh mana kebenarannya, hanya Allah yang Maha Mengetahui. Ini sekadar peringatan untuk semua. Mencegah lebih baik daripada mengubati.

TAHUKAH ANDA? ARTIKEL DI ATAS ADALAH PALSU DAN FITNAH..

Assalamualaikum.

Tuan / Puan,

Terima kasih kerana menghubungi pihak kami dan memberitahu kami mengenai emel internet palsu yang berniat jahat bahawa Sardin Dalam Sos Tomato Ayam Brand mengandungi bahan yang boleh menyebabkan kanser.

Kami ingin menegaskan di sini bahawa emel yang tuan/ puan terima itu adalah tidak benar dan merupakan kenyataan fitnah yang menyatakan produk Sardin Ayam Brand dalam Sos Tomato mengandungi bahan-bahan yang boleh menyebabkan kanser dan tidak HALAL.

Bagi pengetahuan pihak tuan / puan, tulang ikan menjadi lembut adalah kesan dari proses penyahkuman (sterilization) di mana ikan-ikan sardin yang telah di tinkan di masak di dalam sebuah dandang (atau “retort”) pada suhu mencecah 120°C selama satu jam. Ini perlu bagi memastikan semua kuman dan bakteria yang terdapat di dalam makanan dalam tin tersebut terhapus dan selamat untuk dimakan. Proses ini adalah wajib di dalam sebarang proses pengeluaran produk makanan dalam tin dan ianya tidak boleh disamakan dengan masakan di rumah walau menggunakan “pressure cooker” sekalipun.

Setakat ini tiada laporan klinikal atau saintifik yang mengaitkan sardin sebagai punca kepada ketumbuhan fibroid atau mana-mana jenis kanser. Sebaliknya Sardin Ayam Brand secara saintifiknya mengandungi minyak ikan Omega-3, kalsium dan bahan mineral lain yang kita perlukan.
Semua produk Ayam Brand adalah disijilkan HALAL, dibawah naugan badan-badan pensijilan HALAL yang diiktiraf oleh JAKIM mengikut negara-negara pengeluar produk tersebut.

Semua produk Ayam Brand yang dikeluarkan di Malaysia adalah disahkan HALAL oleh JAKIM ( Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ). Kilang pemproses Sardin dalam Sos Tomato kami di Taiping, Malaysia, adalah disijilkan HALAL oleh JAKIM dan hanya dibenarkan untuk mengeluarkan produk-produk HALAL.
Pengurusan dan pengawalan semua Pensijilan HALAL dan prosedur-prosedurnya adalah dibawah kelolaan Head of Ayam Brand Halal Department.

Kami ingin mengingatkan semua pengguna bahawa penyebaran kenyataan-kenyataan palsu terutamanya yang bertujuan untuk menakut-nakutkan pengguna mengenai produk makanan adalah salah disegi undang-undang jenayah dan pihak kami tidak akan ragu-ragu untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang berbuat demikian.

Kami berbesar hati jika pihak tuan / puan sebagai muslimin dan muslimat yang bertanggungjawab boleh mengedarkan emel ini kepada sesiapa yang telah menerima emel palsu tersebut untuk mengurangkan kebimbangan mereka.

Akhir sekali, terima kasih kerana sokongan pihak tuan/ puan terhadap produk barangan Ayam Brand.
Sila rujuk kepada saya sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau maklumat selanjutnya.

Wassalam.

Yang Benar,

Encik Mohammad Hisham bin Hj.Talib
Head of Ayam Brand Halal Department
A.Clouet & Co (KL) Sdn. Bhd.
Tel : 05-895 8811 ( Direct line )


SZ : Masa dok umah sewa dulu, tiap hari makan nasik lauk sardin..

38 360 juta komen:

yott said...

alamak..sy suka mkn sardin

diana said...

akak suka makan sadin..
tapi suka sebulan sekali je..
sebab suami tak suka baunye..
hanyir.lagipun sardin ni kalau makan selalu cemuih la..badan pun bau sardin je..
hahha

Mama Zara said...

alahai...mama layan gak sardin ni..especially brand king cup ni, tp x la terlalu kerap..

suka buat kari sardin, sambal sardin & sardin masak kicap... :)

one2paii said...

biaq betui hang nie..bini gua manjang makan sardin jerk..tuh jerk die selera

*Laut China Selatan* said...

ishhh,, sardin mak aku da la sdp!

Nafisa81 said...

masa akak baru baru kawen...umah kosong..belum ade peti ais..duit pun takde nak makan kat luar...menu makanan sadin, ikan kering,telur...pusingan selama hampir setengah tahun.

CaRr JaliL said...

byenye makan sardin, ade bhn kimia dalam tin 2 kan?

Nyssa Nuar said...

erk...gua selalu mkn sardin....ades...macam mano nih???

Fuziani JSR said...

Berdasarkan pengalaman atuk, nenek dan mak menghidapi kanser... pakar kanser kata selain keturunan.... makanan yg diawet dan ditinkan adalah antara punca kanser

Ain Zulaikha said...

apa2 makanan dalam tin leh sebab kan kanser.. eh, susu f&n tu? hahahha

anamizu said...

sandwich sardin sedap!!!
arrhhh tidak~~~

azwa_amani said...

amani suka makan sardin lahhh...kat hostel, ni jelah yang kami mmpu masak...adehhh...kena kurangkan ni...senang cerita, yang segera dan dalam tin, semua banyak bahan kimia...badan pun banyak toksin....

solihin : jemput amek award yerr kat blog amani,,tq. :)

a.samad jaafar said...

kanser..saya fobia sikit ngan penyakit yg satu ini.. keluarga orang rumah saya habis diserang kanser..seksanya hanya Allah yg tahu..

ctpayong said...

salam...

semua makanan yang ada pengawet pasti ada side effect.

sesekali kalau teringin boleh tapi jgnlah sampai hari2 maggie / sardin...

anyway thnks.

sarah-najwan said...

hadoiii...mcm2 dah reveal skrg...

ct kamila said...

Oo..br den taw no...

:P

eiela said...

hu,,nasib baik saya tak suka sardin. hehe,,pengemar sardin nih,,tapi takleh makan lagi, berpantang.

Latest Entri :
Bila Si Dia Bertanya
Ya Allah Masaku Dah Tiba

Nur Misnan said...

salam.. oh dear..
kasihan..

khas untuk kaum perempuan
pada sesiapa yang mempunyai penyakit fibroid
jgn sekali2 membuat operation..
sila berubat secara kampung
di Muar...

insyaAllah beliau boleh membantu
dan mematikan salur pemakanan yg
berpunca fibroid..

Kalamhati said...

huhu betoi ka?macam2 isu sardin ni..dulu heboh pasal pakai lendir siput babi..nampaknya memang kita tak bleh makan sardin la..bahaya utk kesihatan

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

eee..takutnye..naseb baik tak berapa nak gemar makan sardin taw..huhu :)

Izamir Ridzwan said...

uish.. ikan sardin sedap tu.. kena stop la cmni kalau dpt cancel

cik ciput said...

ala...kena kurangkan makan sardin la ni..huhu

aresaliyana said...

bahaya2... kena kurangkan mkn sardin..tp klau sekali-sekala xpe kn..ehehe

fatt said...

erk...aku pun salah sorg yg leh dikatakan pemakan sardin dlm tin...slalu jadi kalau balik umah lambat dan x sempat masak, so main bedal je sardin..

npknye kali ni kene ubah skitla..uhuks~

Afiefah Safieni said...

oit ikan sardin pon bahaya..
nasib x suka makan sngat..

RuSh D said...

mcm2 btol skg nie...makanan tercemar tue yg byk penyakit

green yg gorgeous said...

nsib bek x mkn sardin

FarhanaFabulous said...

uish..yeke? ni yg xnk makan sardin lagi ni..

Jiraiya said...

Thanks for this info...so much !

Solihin Zubir said...

ur welkem...
sharing is caring.. =)

pena said...

alamak! pena memang suka mkan sardin..

lagi2x dngan nasi panas-panas.. adoi..
lepas ni tak boleh makan dah..

Tomato Gurl's Life said...

cik tom xsuka sardin..so xkisah sgt..hehe...

nadey said...

DEMSSSSSSSSSS

SARDIN LA SEDAP

MAKANAN YG BAHAYE TU LA YG SEDAP!

bulat said...

yker??? bulat ske gila sardin n megi.. huu
kna kurngkan laaa... xmo laa

The Nurul said...

hah baru tau. ingatkan ikan sardin tulang dia memang lembut. hahahahah bingai sungguh aku.

ala..suka makan sardin. camana ni:(

Ayam Brand Halal Department said...

Assalamualaikum.

Tuan / Puan,

Terima kasih kerana menghubungi pihak kami dan memberitahu kami mengenai emel internet palsu yang berniat jahat bahawa Sardin Dalam Sos Tomato Ayam Brand mengandungi bahan yang boleh menyebabkan kanser.

Kami ingin menegaskan di sini bahawa emel yang tuan/ puan terima itu adalah tidak benar dan merupakan kenyataan fitnah yang menyatakan produk Sardin Ayam Brand dalam Sos Tomato mengandungi bahan-bahan yang boleh menyebabkan kanser dan tidak HALAL.

Bagi pengetahuan pihak tuan / puan, tulang ikan menjadi lembut adalah kesan dari proses penyahkuman (sterilization) di mana ikan-ikan sardin yang telah di tinkan di masak di dalam sebuah dandang (atau “retort”) pada suhu mencecah 120°C selama satu jam. Ini perlu bagi memastikan semua kuman dan bakteria yang terdapat di dalam makanan dalam tin tersebut terhapus dan selamat untuk dimakan. Proses ini adalah wajib di dalam sebarang proses pengeluaran produk makanan dalam tin dan ianya tidak boleh disamakan dengan masakan di rumah walau menggunakan “pressure cooker” sekalipun.

Setakat ini tiada laporan klinikal atau saintifik yang mengaitkan sardin sebagai punca kepada ketumbuhan fibroid atau mana-mana jenis kanser. Sebaliknya Sardin Ayam Brand secara saintifiknya mengandungi minyak ikan Omega-3, kalsium dan bahan mineral lain yang kita perlukan.

Semua produk Ayam Brand adalah disijilkan HALAL, dibawah naugan badan-badan pensijilan HALAL yang diiktiraf oleh JAKIM mengikut negara-negara pengeluar produk tersebut.

Semua produk Ayam Brand yang dikeluarkan di Malaysia adalah disahkan HALAL oleh JAKIM ( Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ). Kilang pemproses Sardin dalam Sos Tomato kami di Taiping, Malaysia, adalah disijilkan HALAL oleh JAKIM dan hanya dibenarkan untuk mengeluarkan produk-produk HALAL.

Pengurusan dan pengawalan semua Pensijilan HALAL dan prosedur-prosedurnya adalah dibawah kelolaan Head of Ayam Brand Halal Department.

Kami ingin mengingatkan semua pengguna bahawa penyebaran kenyataan-kenyataan palsu terutamanya yang bertujuan untuk menakut-nakutkan pengguna mengenai produk makanan adalah salah disegi undang-undang jenayah dan pihak kami tidak akan ragu-ragu untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang berbuat demikian.

Kami berbesar hati jika pihak tuan / puan sebagai muslimin dan muslimat yang bertanggungjawab boleh mengedarkan emel ini kepada sesiapa yang telah menerima emel palsu tersebut untuk mengurangkan kebimbangan mereka.

Akhir sekali, terima kasih kerana sokongan pihak tuan/ puan terhadap produk barangan Ayam Brand.

Sila rujuk kepada saya sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau maklumat selanjutnya.


Wassalam.


Yang Benar,


Encik Mohammad Hisham bin Hj.Talib
Head of Ayam Brand Halal Department
A.Clouet & Co (KL) Sdn. Bhd.
Tel : 05-895 8811 ( Direct line )

Zulfikar Hazri said...

rupanya ramai jugak reader blog kau yang skinread kan?

ada yang jenis baca tajuk, baca 2 , 3 perenggan terus komen..

anyway, thanks utk info..

miSpYeja said...

sardin oh sardin!!!