Pages

Sunday, December 5, 2010

Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun Baru Hijrah

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam 1 Muharram.

Namun begitu, ada yang menentang sekeras-kerasnya amalan doa ini kerana ianya dianggap bida'ah.. Sila klik link ini untuk penjelasan.  -Haramkah Membaca Doa Akhir dan Awal Tahun?

SZ :Jom kita pakat-pakat baca doa ni sempena nak sambut tahun baru Ma'al Hijrah. Ingat-ingat la sama tahun baru Islam, Awal Muharram. Jangan asyik dok kalut nak sambut tahun baru ikut kalendar orang putih ja. =)

21 360 juta komen:

Cik Su said...

oo sok ek...haha..dah lame tak jenguk kalendar

Wan Gerrard said...

terbaik la bro..

diana said...

dah tahun baru..
sekejap je kan?/

RuSh D said...

masuk tahun baru islam...

Amna.Qadeeja said...

sme2 kt amalkan,Insyaallah.

CheQ PP JoY said...

thnx 4 da guide..

ahsfantasy24 said...

alhamdulillah..
pringatan yg mulia :)

thanks..

farhana_acimek3 said...

wahhh mmg sgt berguna informasi ni....slamat beramal~~

farhana_acimek3 said...

wahhh mmg sgt berguna informasi ni....slamat beramal~~

mama hidayahamin said...

salam solihin...

jom....

cik ciput said...

good one..naseb bek ada cni..baguih2.. ;)

sarah-najwan said...

tq krn info doa ini..
esok bole amalkan..

Mohamadazhan hjDesa said...

amin :) mulakan tahun baru dengan niat baru

ct kamila said...

dulu masa kecik2..masa zaman skolah ag, mesti dapat keratan doa ni..

:P

azwa_amani said...

yups besok tahun baru...sebenarnya ini yang perlu kita nantikan..bukan final countdown dengan bunga api n konsert nak sambut tahun baru...perbaiki amal untuk tahun baru...insyaAllah..

Iman said...

Semoga semua amalan kita di terima dan semua dosa di ampunkan oleh-Nya. Dan semoga kita menjadi insan lebih bertakwa dan berhijrah menjadi lebih baik dari sebelum ini. Amin…

Bro...mintak copy doa tu yer...nak buat entry....

Tq...

Iman said...

sama2 lah kita ingat mengingati...

NoAiNi MaMat said...

insyaALLAH...

noulha said...

thanks share :) saya mtk izin copy gmbr doa2 letak kat blog saya bleh?

Solihin Zubir said...

@iman n noulha : silakan... =)

ciknabil-a said...

humm bgs2 entry nie... ingtkan org ramai. cz ramai yg tatw ag kena baca doa awal tahun dan akhir tahun. :)