Pages

Friday, December 17, 2010

Akibat Wang Hantaran Terlalu Tinggi

Ini ada satu kisah benar yang ingin dikongsi bersama rakan-rakan sekalian. Kisah mengenai seorang lelaki yang mahu mengahwini seorang gadis. Mereka berbalah mengenai jumlah wang hantaran yang terlalu tinggi diletakkan ibu gadis tersebut. Jom kita hayati sedutan dialog panas di antara Mat dan bakal mentuanya.

*************************

Mak Cik : "Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu. Makcik taknak letak harga. Tapi biarlah berpatutan. Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu. Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik. Harap faham-fahamlah ye..".

Mat : "Saya paham maksud makcik. Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye. Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan, biar jauh dari maksiat"..

Mak Cik : "Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku. Ada berderet lagi yang tengah tunggu. Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap".

Mat : "Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni. Sekarang jugak saya bayar DOWNPAYMENT 2ribu. Saya bawak balik anak makcik, malam ni saya TEST DRIVE dulu semua.. Kalau barang dalam semua bagus, jangan cakap 10ribu.. 12ribu pun saya berani letak. tapi kalau dah LEMAU, ENJIN pon tak bagus.. TU!!.. Anak makcik sekali dengan deposit tu  makcik boleh simpan!

*************************

Amacam? Agaknya apa respon makcik tu lepas Mat cakap camtu? Pesanan kepada ibu-ibu, bapa-bapa sekalian. Janganlah letak jumlah hantaran yang terlalu tinggi sehingga membebankan pihak lelaki. Ia sangat bertentangan dengan ajaran Islam.


*Mungkin ada yang pernah terbaca kisah di atas. Ia dipetik daripada web ohtidak.com dan diolah semula serba sedikit oleh aku.

36 360 juta komen:

Dhana/戴安娜 said...

salam sahabat
hheehehe akibat uang hantaran terlalu tinggi ini menjadikan kite harus bisa mengatur uang masuk dan keluar tentunya xixixixi apes dech jadinya

Atika Natasha said...

ksian p0n ade,lucu pun ade bca cite ni..mmg mcm ni pun zman skang,n0 w0nder la lbih rmai 0rg "kwin" x diiktiraf..dpt ank p0n x diiktiraf..ad0ii..haha

Ayuni said...

hm, btul jgk....

diana said...

betul tu..
letak berpada2 sudah..
tapi orang lelaki sekarang kalau untuk hantaran memang berkira..
tapi bila nak tukar sport rim..
nak tukar sound sistem nak tukar cat kereta memang tak berkira la.cukup duit terus ja pi hantar kadai.

macam mana pun mak pak kena bertolak ansur la bila letak wang hantaran ni.pikir la jugak bakal menantu pun nak bergaya dengan kereta lawa jugak kan>>

bila kereta lawa anak kita jugak yang nak duduk dalam kereta canggih tu..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

Baru sembang pasal ni dengan umi semalam...

kata umi trend sekarang ni dalam lingkungan 10 000 dah tak kira la dia lepasan SPM ka apa ka..

jenuh la lelaki nak kumpul duit kan?

TERKINI MACAM MANA YANG DIKATAKAN ENTRY TERBAIK?

Ain Zulaikha said...

haaaaaaaaaaa.... hahahahha mmg dah kena makan penampar agaknya.. lepas tu terus kena reject budak laki tu.. betul tu, skrg ni mak2 suka sgt letak harga tinggi kat anak dia orang.. mcm jual anak je..

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

pakal je aku tak men wang hantaran.. pmpuan !

n.hasleena said...

salam solihin...
nice en3 sebagai pengajaran untuk semua :)
ye, akak setuju...biarlah berpatutan dan ikut kemampuan pihak lelaki.
yang pastinya mengikut syariat Islam...

farhana_acimek3 said...

hahahahah btol2 lawak2~~~

shahjiehan said...

nk tembak...bang! bang! bang!... hehe.. harap2 tepat la...

shahjiehan said...

bersederhanaan itu lebih baik :)

ika~~ said...

dah penah bace :)

Sepatu Hijau said...

salam

salah ke letak hantaran yang tinggi ?

ijatnuar87 said...

hehehehe...wajib dilempang tu,hehehe...

Sephi Sephia said...

Ada mak cik "jual" anak ikut harga taraf pendidikan. Agak-agak master berapa nak letak?
hahaha

Halia Kentang @ Annpaan said...

btol2x
sepatut nyer hantaran itu mengikut kemampuan si lelaki itu..

Bintun Sazali said...

uisyh..bahaya tu..huhu

emm, betulla. byk lagi kes2 yg berlaku akibat drpd cite hantaran terlalu tinggi nih.

kesimpulannya, dua2 pihak kene la ada toleransi. pihak mak mertua tu kene faham keadaan pihak menantu, dan pihak menantu pun kene faham kenapa hantaran tu mahal. [ade kaitan ea?tah..huhu]

hah, lagi 1. pihak lelaki kena cukup persediaan!. terutama dr segi harta. maklomla, gadis2 zmn sekarang ni demand2 belaka..;p
kecuali sy. kot? ngeh3x..;)

Kalamhati said...

betoi ke dgr oghang habaq.. oghang kedah letak jumlah hantaran berdasarkan kelulusan anak perempuan deme?

kalau mak akak senang je, brape je nak bg bagi je..nak kongsi half-half pun takpe..hehe

siapa kita nak letak harga yg tinggi kat anak2..Tok Guru Nik Aziz, hantaran anak perempuan dia hanya seribu atau sebiji Al-Quran je

Solihin Zubir said...

@diana :err... perli ke akak? hehe..

Solihin Zubir said...

@Sepatu Hijau : hantaran yg tinggi tak digalakkan dlm Islam.. lagipun hantaran bknnya rukun nikah.. yg rukun tu mas kahwin..

Solihin Zubir said...

@Bintun Sazali : awk x kidah brapa? haha.. bagos! ada can.. ;-p

Solihin Zubir said...

@Kalamhati : ntahla akak.. kdg2 yg xde kelulusan pun demand kemain lg.. hhmm.. Tok Guru adalah contooh terbaek..

Amna.Qadeeja said...

ish,giler jual ank ! melampau2 huu

RuSh D said...

setuju.. kan bagus duit tue guna lepas kahwin..hahaha...

Izamir Ridzwan said...

bro.. off topic boleh?? nak ucap tahniah sb tercalon

Solihin Zubir said...

@Izamir Ridzwan : tercalon??? apakah?

Mohamadazhan hjDesa said...

boleh bayar bulan2 ka.hehe?

Mama HidayahAmin said...

betul...

yott said...

bapa sy..dia kalau tau anak dia dah kapel2 akan suruh nikah cepat2..belanja kenduri, mas kawen ikut yg termampu..takde letak2 hrg...sikap bapa sy ni kena kutuk dgn ramai org....depa kata anak prmpuan mcm takde hrg...belajaq tingi2 duit hantaran pun kena tinggi jgk lahh..mcm tu lah depa kata..tp bapa sy buat donno jer..

sarah-najwan said...

tu la..nak kawin susah
xkawin pun susah

kamu pilih yg mana sonang ajo solihin...

**tersirat tu tau..

Solihin Zubir said...

@yott : itulah pemikiran songsang yg telah diterapkan dlm masyarakat kita..

Solihin Zubir said...

@sarah-najwan : ye akak.. pilih yg mana senang.. x demand.. :D

Bintun Sazali said...

tol gak ek. wang hantaran tak wjib. yg wjib ialah mas kawen. jd lau nak mahal, naikkan harga mas kawen!..haha..;p

uiks? ada can? dush3!!..hehe

Cik Su said...

tu dia.. kena balik muka mak cik tue

Cik Tom said...

hantaran xwajib tp mas kahwin tue yg wajib...tp kalo kat trg..masa akad nikah..tok kadi akan akadkan jumlah hantaran tue sbgi mas kahwin..

Miss Ran said...

takut org ngate
tak ckop belanja nk buat grand
belagak dgn org

tu je niat die

ala setakat spm pun dah berani minta 8 ribu

inikan pula y berijazah, sarjana, phd

spe nk kawen mcm tu

cekik darah