Pages

Sunday, November 14, 2010

Bergayut Dengan Awek Depan Ibu

Malam ini aku nak kongsi satu cerita mengenai seorang kawan aku. Dan aku juga nak mintak pendapat korang mengenai situasi yang di alami oleh beliau. Aku yakin korang pun mesti pernah alami situasi ni. Tadi dia ada cerita masalah dia kat aku. Masalah dia ngan buah hati beliau. Dia ada tanya pendapat aku. Dan aku pun nak jugak kongsi dan tanya pendapat korang. Ceritanya begini.....

Dah seminggu kawan aku ni sent SMS kat buah hati dia. Tapi buah hati dia langsung tak reply. Dia rasa pelik. Sebelum tu ok ja. Kenapa tiba-tiba buah hatinya tak reply SMS dia. Tiba-tiba sahaja buah hatinya diam 1000 bahasa. Apa pulak salah dia? Kenapa tiba-tiba dia dihukum macam tu? Tanpa usul periksa?

Petang tadi kawan aku tu online dia punya FB. Seperti biasa dia akan menjenguk wall FB awek beliau.  Dan dia terbaca status yg di'update' di wall FB aweknya itu. Status tersebut berbunyi begini, "APA PENDAPAT KORANG KALO 'BOY' TU XMAU CAKAP TEPON NGAN KITA DEPAN MAK DIA?". Lantas kawan aku terfikir. Mungkin sebab itu awek dia merajuk taknak layan SMS beliau. Sebab, minggu lepas awek dia ada sent SMS. Awek dia mintak izin nak call. Tapi kawan aku ni tak kasi call coz masa tu dia ada dalam kereta dengan mak dia. So, dia segan nak cakap. Bila kawan aku baca komen-komen kat status awek dia tu, dia berasa sangat terkilan. Banyak komen-komen yang tidak membina dan menyakitkan hati. Dia sedar coz ramai yang menunggu peluang melihat mereka bergaduh coz awek kawan aku ni ramai peminat.

Aku tanya kawan aku tu, "Awat hang tak mau gayut tepon dengan awek hang depan mak hang?". Maka dia pun luah kat aku sebab musababnya. Kawan aku ni seorang yang agak pemalu. Dengan mak dan ayah dia sendiri pun pemalu. Lagi nak suruh dia cakap tepon ngan awek depan mak dia? Memang tak la kan. Dengan mak sendiri pun tak pernah bergayut, inikan pula nak bergayut ngan awek depan mak. Kecik hati plak si Mak nie kang. Tak pasal-pasal kena tuduh mengutamakan orang lain daripada mak sendiri plak nanti. Lagipun mak dia kurang sporting kalau bab cintan cintun ni. Tak macam ibu awek dia. Sporting habis! Semua cerita awek dia share ngan ibunya tanpa segan silu. Dah jadi macam kawan baik. Berbeza ngan kawan aku tu.  

Adoilaaaa... Sebab tu pun nak jadi isu ke? Fikirla sikit. Tak semua orang mempunyai mak yang sporting dengan anak-anak. Tolongla faham. Jangan terlalu mudah menghukum seseorang tu tanpa usul periksa. Sebaiknya tanya dulu kenapa dia buat macam tu. Mungkin dia ada sebab tersendiri. Bukan dia sengaja. Tak semua orang boleh ngam dengan mak bapak diorang. Tak semua orang bahagia dengan family mereka. Aku kesian ngan kawan aku tu. Kalau buah hati sendiri taknak kesian n faham beliau, siapa lagi? Dia tu dahla banyak masalah. Aku sendiri pun tak pernah main SMS depan mak ayah aku. Apatah lagi nak bergayut depan diorang. Segan kowt..

Kawan aku tu seorang yang penyabar. Dah banyak kali awek dia hukum dia secara tiba-tiba tanpa dia tahu apa puncanya. Tapi dia wat bodoh ja. Dia cuba memahami awek dia tu. Sebab dia terlalu sayang awek dia. Tapi aku terfikir gak. Di mana maruah dia sebagai seorang lelaki? Layakkah dia digelar sebagai seorang yang dayus kerana terlalu penyabar? Ntahla.. Itu hak dia. Mungkin dia ada sebab tersendiri.

Pesan aku, siapa yang ada buah hati tu, layanlah baik-baik. Jangan buat dia macam sampah. Beri peluang dan mintak penjelasan kalau ada masalah. Jangan menghukum secara buta tuli tanpa menyelidik terlebih dahulu punca sebenar. Jangan menyiksa jiwa seseorang itu. Kalau nak bercinta, jagalah hubungan sehingga ke jinjang pelamin. Kalau tak, lebih baik bercinta je lepas kahwin.


Bagi aku, normal kalau seseorang itu segan atau malu untuk bercakap telefon dengan buah hati di hadapan mak atau ayah mereka. Anda bagaimana? Adakah sebab tak nak jawab call depan mak ayah itu menandakan anda tidak serius dalam perhubungan?


SZ : Single is Simple! Tapi kadang-kadang single juga membuatkan kita merasa sunyi..

31 360 juta komen:

chentamiera said...

kalau miera, miera pun segan..belum ape2 pun lagi.segan la kalau mak dengar kiter panggil laki lain 'abg' atau 'syg'..sebab kiter hormat parents kiter..

Cahaya said...

biase je kalau tak nk jwb kol depn mak ayh..hormt dorang kan..

sarah-najwan said...

susah betul hdk jaga hati org..inilah yg dikatakan..ditelan mati mak..diluah mati bapak

pucuk pgkal diri sendiri...kalu dah asik kita yg ngalah aje...kita yg asik salah aje...bolelah stat2 fikir..adakah orang ini sesuai jd pasangan aku???

setiap org ada hak utk memilih..jgn terpilih buku tebu sudahlah..

solihin..carilah bakal isteri yg kamu rasa amat serasi..tidak pernah bosan dgnnya..walau dah dating 5 tahun..hehe

f_aRa_aINa989 said...

segan jugak kalau nak bergayut depan parents...

tp pompuan tu merajuk pasal tu sangat x setujuuuuu.....

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

menarik ni...

memang tak patut la pompuan tu nak merajuk tak tentu hala disebabkan kes macam ni... sikit punya hal la..

GKSB pn ada pengalaman cm ni gk kalau tetiba suara si laki ni garang semacam jer masa ckp ngan kita tandanya ada mak bapak dia kat c2,

kadang2 rasa nak merajuk gak, tp bila fikir balik untuk apa?

macam budak2 jer kan?

hehe

Muhsin said...

tingat time gua form 6 dlu..time tgh market..tetiba plak ade awek mane tah tepon umah gua(mane men henset2 ni)..sekali mak gua angkat,trus bg aku jwb..ape lg aku pn gayut la depan mak aku..hahaha..

last2 aku ckp kat mak aku,"ntah sape tah tepon,baru 1st masuk skolah dah ada peminat"..huhu..mak aku senyum je la..tp siyes,identiti pmpuan tu smpai skang aku tak tau..

Tomato Gurl's Life said...

kalau ciktom pun segan..dan rsnya mmg kurang elok ckp depan mak2 especially dalam kete plk..space kecik je...

Siti Mashitah Saidin said...

btoi2... kali siti pun, depan ayah ngan mak skali pon ssh nak MSJ.. sbb, kadang2 kita kerna hormat owg tua... owg tua tuh nak ckp something dok gayut baik plak... :P

terus terang kat pasangan. siti slalu wat cam tuh. x kan la sebab ciput tuh pon nak jadikan alasan? kan?

Cik Su said...

kalau cik su bukan depan mak ayah jer malu..depan kawan2 pun segan nak cakap..haha..nanti kena perli

anys-ann. said...

aaaa! kesian dya! I pon tak suka gayot gayot depan org. serious walaupon abah&mama cool je. mcm tak best laa kan. tp naseb baik single and tak payah gayot :)

yusz78 said...

tu le pasal..
privacy meh, musti la shegan..
isk3

Bintun Sazali said...

laa..awat ngada2 sgt awek tuh....hisyh...cube la memahami sikit...tak sume org ada parents cam dy...

yg lelaki ni..hmm,sy stuju kata2 anda, mana maruah dy sbg seorg lelaki?takkan nak terus jd dayus kot?huhu..

betulla..cinta tu gila.eh,bukan.org yg bercinta ni gila...emm,tp sy rasa lebih baik si lelaki tu...tahla.ini bukan kata2 yg tak membina (sedangkan ia mmg tak membina.huhu)...rasanya dy pun kena refleksi balik diri dia,n diri awek dy..betul ke girl yg camtu yg dy nak?.gpun, lelaki camni biasanya dah aim dlm kepala tuk jdkan awek tu as suri dlm ati dy slmanya.cz dah syg sgt...

tp..hati org,sy tak tahu.huhu


opss...maaf ye...membebel plak..maklmla...pglman byk mengajar erti hidup..uhuk2~



p/s: mmg single itu simple,dan mmg kdgkala akan buat kita rasa sunyi.jd,kena cover rasa sunyi tu dgn hang out with kgkwn or luangkan masa dgn family!..:p

aainies said...

mengade betol awek dia tuh.. bende kecik suke dibesarkan2 kan...

rase nyer xslah klu xleh cll klu dpn makayah.. cz hormt dorg kan..

patoto nyer awek tu kene la blajar n memhami situasi lelaki tu.. klu xleh betolak ansur mmg payh la.. sian boy tu kan,..

sabr jer la yeh.. :)

sbgi awek kene la fhm situasi ye x??
moge sy xjd mcm tu.. heheheheh

cik ciput said...

serius segan!oo tak pernah lah dibuat aku nak bergayut depan mak ayah..bukan apa, hormat sebenarnya.

Miss Bluepinkiey said...

sokong lelaki tu..kne ar hormat depan parents...lau da kawen xpe la jugak..*sekadar memberi pendapat..

one2paii said...

kalo gua la awek gua nak terasa ati ngan gua..gua xlayan da..awek leh cari baii..tp mak gua xleh..tiada pengganti..lantak la awek nak terasa ke ape ker..kalo lu xsuke..lu belah dari hidup gua..gua leh cari awek yang len..betul x bai?

zacky ~786~ said...

btol 2.~ kita msti kna fhm d'tuasi s'sorg 2 kn cmne..!! jgn nk ikut khendak sndiri jerr... mmg mngong pmpn 2.... tak akn laki 2 jerr nk fhm die.. die xreti nk fhm psgn die..

ishk3 .. xpatot2

Muhsin said...

lelaki ingin difahami..
pompuan ingin disayangi..

faham ngan sayang berbeza..so pmpuan kena paham la org laki ni camne..

chill~

Solihin Zubir said...

pendek kata, kena saling memahami n bertolak ansur...

deno said...

nape perlu merajuk..
awek die perlu phm n respek la...
kena saling memahami...

LiFe KaMi said...

belum kahwin lagi tu bro..
nak ckp lebih pn tak elok,
bak kata nabil utk awek serta member ko'lu pikir la sendiri'..:)

Emilia Emira said...

ermm kalau dalam kes neh...mgkn cik awek agak melampau laa kot..at least bgth laa sbb knape nk merajuk..kesian duk tertunggu-tunggu xth pape kwn neh..lagi pn xpdn sbb nk merajok dye tuh..hoho ^^,

diba said...

yes..kne sling mmahami!

Nafisa81 said...

masa zaman bercnta dulupun kecik hati jugak bila boyfriend taknak ngaku kat mak dia yg koi ni girlfren dia...siap cakap adik angkat lagi...pastu...angkat kaki slow2 laa...

diana said...

hehe..
budak2 bercinta memang macam tu..
kalau boleh nak suruh bagitau semua orang yang depa tu bercinta..
bagitau ja kat kawn kamu
tinggalkan je awek yang macam tu sebab
dia tak begitu matang..
macam budak2 sekolah bercinta saja..

pena said...

emm.. nk ckap dgn kwan2x dpan parent pun pena segan..
ni kan nk ckap dgn buah hati..

diskriminasihati said...

aku sokong komen2 diatas...
kalo aku jd member ko?
aku tglkan je awek tu.. xpayah nak serabut2 pala hotak nk mikir..
mmg ego tahap cipan awek tu..
sruh je kwn ko cri yg laen yg bleh memahami situasi ko tu..
xpyh kol dpn mak bpak..
xpn?xyah kol terus pn xpa..
msj je..mcm bdk2 sekolah bercinta.. stail xde kedit..

Solihin Zubir said...

nak wat cena... miskin... xde kredit... topap bila perlu ja...

Nafisa81 said...

dalam usia skarang terasa awek tu salah,tah hape tahhh...tu pun nak kecik ati...dalam usia yg mungkin sebaya dgn awek tu...mungkin reverse 8 tahun ke belakang...mungkin koi jugak salah seorang dari species awek tu...

baby bucuk comot ^_^ said...

weeeee...cian laki 2..dgn mak bapak kene la ade adab kan..gurl 2 xleh pk ker..yg aku lak kene tduh x psl2..dh nsib msing2..sbr je la

x de blog said...

x pernah hadapi situasi cam tu. tapi kalo ditakdirkan akan menghadapi, memang segan gak laa... --btul ke word penggunaan word menghadapi kt ayat tu?? erk--