Pages

Sunday, October 24, 2010

Nasi Lemak 50sen

Dah tengok movie 'Cuti-cuti Cinta'? Kalau belum, aku yakin mesti korang dah tengok 'trailer' filem tersebut kat TV! Babak paling menarik perhatian dan menjadi isu sekarang ni ialah babak 'Nasik Lemak 50sen' tu.. Aku sendiri pun sangat tidak bersetuju dengan cara diorang promote filem tu. Menggunakan gurauan lucah. Semua orang tau kan apa yang dimaksudkan dengan 'Nasik Lemak 50sen' tu? Kalau tak tau, aku syorkan korang pegi naik tingkat 88 KLCC, and then terjun..


Apa relevannya diorang guna ayat tu? Seolah-olah menghina dan merendahkan martabat kaum Hawa je. Nasik lemak 50sen! Mana kenyang beb! Kecik giler! Ikan bilis pun 3 ekor je.. Tak sedap langsung! Itulah yang ingin digambarkan Farid Kamil terhadap 'nasik lemak' Nora Danish yang tak berkhasiat tu. Ape la.. Bagi sesetengah orang memang lawak. Tapi kalau budak bawah umur yang tengok macam mana? Filem tu dah la berklasifikasi 'U'.. Bayangkan kalau diorang pun guna ayat tu sebagai bahan gurauan kat sekolah. Mengusik pelajar perempuan dengan perkataan tersebut. Itu dah kira gangguan seksual tu. Kalau budak-budak yang tak matang tengok plak camna? Buat dia bergurau ngan mak atau nenek dia, mau makan pelempang jugak budak tu. Kalau aku tengah syok layan TV dengan family aku, mesti duduk tak senang kalau iklan ni muncul. Segan woii!

Nak menarik penonton tengok movie korang pun, guna la cara yang bermoral sikit. Tak kan terdesak kowt. Adeyhh... Err.. Mintak maaf la ye kalau ada yang tak setuju ngan pendapat aku tu.. Lain orang, lain pendapat.. Ye tak? hehe..

SZ : Zaman aku darjah 1 dulu, nasik lemak kat kantin 20sen je..

61 360 juta komen:

Ms sunsWeetz said...

yup..sy pun x setuju..ehm guna la cara len nk promote filem ish2x...

Ms sunsWeetz said...

yup..sy pun x setuju..ehm guna la cara len nk promote filem ish2x...

ika~~ said...

aku setuju..jum wat kumpulan kat fesbuk
"Kami benci Farid Kamil ckp Nasik Lemak 50sen kat Nora Danish"
eh2 pnjg lak name group neh!

Solihin Zubir said...

wat group kat FB? woahh.. cdgn yang bernas.. hehe..

Afizz said...

wah...nak join la group tuh ...hahaha

tapi memang... dah macam tak de idea lain nak promo filem.. tak kan la setiap filem kat malaysia ni kalau nak promo kena guna benda lucah? teruk betul la... :l

cek chun said...

nsi lemak kat kantin chun dulu dua kupang ja :D

cik shara gadis bunga said...

malu kot !

farah | mrs.edy said...

yupz..tang 'nasi lemak 50sen' tuh tak boleh terima..sbb memang bg effect pd knk2..siap budak2 dok ulang 'nasi lemak 50sen' tuh je..

RuSh D said...

mmg x setuju...promte ler benda lean...yg pesanan akhir tue lawak..20 sen jer..zaman ak 50 sen..huhu..

Gransazer said...

xtgk lg cite tu..xtau pn ada cite tu kt pwgm skrg..huhu..*xmengikuti isu semasa btul..huhu

papehal pun..mmg btul la pe yg ko ckp tu..cara promote xssuai..

WanN said...

farid kamil salah tgk tu..bukan 50 sen..oppss salah komen ke agk2 ni?hehe

iDa said...

2 dlm cter per???

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

nasi lemak juga yg jadi mangsa

haisyoo

Tomato Gurl's Life said...

bagus cdgn tue..buat la..nati ciktom like..sejujurnya ciktom xpaham la dialog tue s tgk iklan kat tv3..hpas tgk gmbr ni+penerangan solihin..ciktom dah faham..sengal~

diana said...

akak dulu pun dengar rase meluat sangat2.
macam dah tak de modal lain nak buat skrip..
lawak la kunun..
padahal nampak bangang!

nuriz said...

meluat le, tak tgk lagi dah meluat..

fatt said...

picisan betul!
kompem pengarah tahape2..taktik pilem bakal hancor..aku tak pnh tertarik nak bazir duit tgk pilem melayu sbb dah bole agak ape yg cuba disajikan..tak kisahle org nak kata aku ni ape ke, janji aku tgk citer2 berkualiti...hehehe :)

sfatimahzj said...

popular kot ayat nasi lemak 50sen ni..mula2 xfhm..tapi bile dah tgok sndri iklan tu rasa geram la plak....
maruah xde nilai dah~~~~~~

Siti Mashitah Saidin said...

masalahnya,benda tuh jadi bahan lawak skrg nih... huh!~

NurSyazwani MdAzmi said...

sekarang dah tak jumpa sangat nasik lemak 50 sen. sekarang semua main ringgit ringgit je semuanya. HAHA :D

Solihin Zubir said...

kat kedah masih byk lg nasik lemak 5kupang tu.. :D

h A n Y S said...

terkejut jgk bile tgk trailer and trang2 keluar ayat ni. ayat yg sangat tak sesuai utk tumbesaran otak budak2.. btw, nape mesti ditujukan ke 'menda' tu?? tak de menda lain ke nak tuju?? aiyoo.. *tepuk dahi*

cikgu ainura said...
This comment has been removed by the author.
Wan Gerrard said...

Ish 50 sen ke tu? =P
setuju ini bukan cara untuk melawak dan tarik perhatian penonton, lawak yang tidak bermoral ni..adoi2

pena said...

yup.. x setuju jgak..
kurang sopan btul ayat 2..

eiela said...

saya pun tak setuju jugak, memalukan je.

Abhamz said...

salam, nak buat filem biarle yg ada nilai moral, sbb yg menontonnya pelbagai glgn terutamanya ada yg berkeluarga, nnti bebudak tanya...nak cakap pun serba salah...syorkan lembaga penapisan filem potong scene tu n tarik blk treler drpd massa...

misz jue said...

aku pun tak setuju..macam sengal je..dah xde idea dah pengarah2 kt malaysia nih...
wlpn aku tak pernah tgk iklan nih, tp still malu wei..

Muhammad Hasif said...

jujur ikut pndpt ak...
sbnrnya filem or drama malaysia dh sgt sgt condong ke arah barat......
ak nk bg adik ak tgok drama malaysia trpksa cek dlu.....

Cik Su said...

ye ke..tak penah tengok ag..serius nie??

Dark Half said...

promo murahan.lawak lucah camtu da basi.ahmad idham dah xde idea

filem melayu yg berjaya heret aku ke panggung wayang setakat ni adalah arahan afdlin shauki, allahyarham yasmin ahmad n kabir bhatia.yg lain2 tu, tunggu kat tv je laa

jambz- said...

keh keh.
nasi lemak!

f_aRa_aINa989 said...

saya baru tau pasal nasi lemak 50 sen..hehe..
sebab mak saya x ajar nasi lemak 50 sen...
dia cakap skang nasi lemak singgit..
mahalkan??


;p

I.Hazwani said...

Ohh, baru paham maksud nasi lemak 50 sen. Zaman skrg mana ade dah nasi lemak 50sen.

*sesungguhnya sy budak bawah umo

dianafisa81 said...

budusnya...sapela punye idea yang tak berkhasiat ni..?

FaD + iLaH said...

cite ni cm lawak je...=p

apple hijau said...

Macam mana lah orang Melayu nak di pandang tinggi kalau filem2 yg dikeluarkan 'ntah apa2 'ntah. Tak de idea langsung diorg2 ni. Balik2 gunakan benda2 berunsurkan lucah utk menarik perhatian. Sungguh tak berilmu dan tak bermoral! ups! terlebih sudah.

ctpayong said...

bagi ct..humour takde class gaya tu. message tak elok yg akan dipanjang2kan.

ct sgt selective tengok movie..

red apple candleliz said...

wah semua nampak agak panas yee disituu...
dah dunia hiburan..otak semua berunsurkan hiburan laa..hehe
agak sengal+lawak la time part tu.. ;)

Fiqas said...

kurang sopan...mcam tak ada idea lain dah...

Solihin Zubir said...

kat tempat aku masih banyak lagi nasik lemak 50sen..
tp memang kecik gila la.. haha..

ct kamila said...

yup..segan weh tgok iklan tu..adeh..mcm2..

kiterkitikitu said...

filem tempatan skg makin susah nak tgk idea yg bernas :(

blog-tips-kurus said...

kat kg wa ade lagi nasi lemak 80sen, itupon baru naik drpd 70sen..
'lawak itu sgt tak bijaksana!!'

sarah-najwan said...

seb baik kuar jugk kotak komen nih...

bagi akaklah..nk buat iklan ngarut gtu..jgn main pilih mende2 lain utk tersiratkan...mcm nasi lemak tu..seme org kenal..

pokoknya...jgn sebab nk laku/laris pilem..buh jugak unsur2 begitu..xbaik utk minda generasi muda..

Yaya Zamimi said...

yeahhh!!! sy stuju dgn anda...

beLalanG said...

terasa sume kaum hawa! :P
hahahaha...
tp x bgs gak kan. satg sume dak2 pandai ckp sal nasi lemak! :P

Eryati said...

ya..saya juga tdk faham napa ayat dia mesti macam tu...usikan apa ka itu?huhu..masih binggung..ngeheheh...tapi memang akan memperlekehkan kaum hawa la...karang ada bebudak nakal wat main ayat cam tu tak ke ngamuk si kaum hawa...

a.samad jaafar said...

aku setuju... memang idok patut.. ade cakap nasik lemok 50.. tak masok akal... errr.. kalau 2.50 bulih dok kawan ?? hihihi..

Fuziani JSR said...

Pembuat filem sepatutnya menghasilkan filem yang boleh mendidik masyarakat ke arah yang lebih positif... tapi bilah dah bertuankan wang... semua tu diletakkan di bawah tapak kaki dah...

suSuEmIMiE said...

2lh psl..dahlh digunanye "trailer" tu utk promote filem tu..bleh dikata stiap hr la leh dgr ayt tu..mmg bg pngaruh -ve t'utama bdk2..

Mama Kembar said...

mama setuju. it's a very degrading comment, tak patut ada langsung pun.

Nyssa Nuar said...

x patot2!!!!
nsib aku x tengok...

Nana said...

ada baca alasan ahmad idham tu...nampak sgt mentaliti low...btllah apa kata wardina..golongan artis xblh dicontohi

SyAmSuL AnUaR said...

biasalah nk Up kn Penonton utk tonton kt pawagam... -_-

Cahaya said...

bf sy tak tau pon ape makne nasi lemak 50sen tu..dia tanye sy..adussss..dia ckp ape kaitannye dengan tuttt..sy pun tak tau nak explain..huhu

aLya said...

ayoo..baru taw pe yg org duk cakap sal nasi lemak 5posen..b4 nie bluurr jep..huhu

Iryani Noor said...

ywe sgt stuju..
sexual harassment tu..
satu lg part nora danish berkemban dlm jgn pandang blkg congkak 2...
perlu ke msk kn adegan tu?? musykil2..

Anonymous said...

Tidak minat cerita melayu?
Membosankan?Lawak lucah?
Ketandusan idea?

so marilah kita beramai2 menonton cerita anime spt BLEACH/ONE PIECE

=.=''

Selikat Coklat Berbicara said...

aahhha ! betul betul ! merendah2kan martabat kaum hawa betul ! students2 dah la senang terpengruh dgn gurauan mcm ni .,. haishhh ~~=.=

sissyira said...

salam..

anak sedara tanya, nasi lemak 50posen besar tu ke dee?

huh.pening nak menjawab...