Pages

Tuesday, October 12, 2010

Doakan Pembedahan Leher Adikku Berjalan Lancar!

Doktor dah mengesahkan yang adik aku ada Kanser Thyroid, Papillary Carcinoma. Kes ini jarang-jarang sekali berlaku terhadap budak yang sebaya dengan dia. Dia sekarang berumur 16 tahun. Sel thyroid tersebut sangat hiperaktif. Ada lebih daripada lima ketulan dikesan. Doktor suggest supaya pembedahan segera dijalankan secepat yang mungkin.. Its about major surgery, about 8-10 hours.. He has to be physically and mentally fit, strong and ready to be operated. After surgery, kena buat radiotheraphy to make sure semua sel kanser are destroyed completely.

13 Oct 2010, iaitu Rabu besok, adik aku akan ditahan di wad HUSM, Kelantan. Dia akan dibedah pada hari Khamis, 14 Oct 2010, pukul 9pagi. Mak dan Ayah aku baru saja bertolak ke Kelantan pada petang tadi. Tinggallah aku sorang-sorang kat rumah di Kedah ni. Aku harap supaya pembedahan tersebut berjalan dengan lancar. Diharapkan juga ketumbuhan itu berjaya dibuang sebelum ia membesar. Semoga beliau selamat dan dipanjangkan umur. Kami sekeluarga pun dah buat majlis bacaan Yassin serta Solat Hajat pada minggu lepas. Justeru, aku mohon juga jasa baik kalian untuk mendoakan beliau.


Adik yang aku maksudkan tu adalah adik aku yang ke-5.. Kembar kepada adik aku yang ke-4.. Aku pernah posted entry mengenai kembar tu sebelum nie.. Entry bertajuk Bagaikan Kembar Empat. Adik aku yang nie memang banyak penyakit. Aku kesian sangat-sangat kat dia sebenarnya. Sakit tulang belakang dia pun belum sembuh, dah dapat penyakit thyroid ni plak. Sebelum ni kena batu karang, tapi dah setel dah. Dia sakit tulang belakang sejak lahir. Tapi bila dia berumur 14 tahun, baru penyakit tu dapat dikesan coz tulang tu semakin membengkok bila dia semakin membesar. Satu disc tulang belakang dia tiada sejak lahir. Disc yang ke3 dari bawah. Sekarang ni dia terpaksa pakai bengkung. Pembedahan tulang belakang tak pasti lagi akan dijalankan atau tidak coz doktor nak tengok perkembangannya dalam tempoh dua tahun lagi. Kalo bedah, kena gantikan besi sebagai disk palsu untuk menyokong tulang belakangnya. Tu pun risiko jugak tu.

disk tulang belakang adalah yang berwarna biru tersebut
Adik aku tu memang aktif bersukan. Kadang-kadang dia terlampau aktif sampai tak hiraukan kesakitan dia tu. Kami sekeluarga plak yang jadi risau. Lagi satu, dia ni memang seorang yang rajin menolong. Kalau kat rumah tu, dialah orang yang pertama akan menyahut kalau mak aku mintak tolong kat dapur. Aku harap sangat-sangat semoga Allah makbulkan doa kami sekeluarga supaya pembedahan tersebut berjalan dengan lancar dan selamat. Inilah risiko anak kembar. Salah seorang mungkin akan mengalami masalah kesihatan. Aku harap setiap yang berlaku ada hikmahnya.

Ya Allah.. Makbulkanlah doa hambamu ini Ya Allah..

SZ : Walaupun aku bukan seorang abang yang baik, tapi hakikatnya aku terlalu sayangkan semua adik-adik aku.. T_T

56 360 juta komen:

SitiMashitahSaidin said...

insyallah, beliau akan selamat~

yott said...

semoga segalanya berjalan lancar dan dipermudahkanNYA..aminn

diana said...

semoga keluarga kamu kuat ye..
ni semua ujian..
insyaallah..semuanye akan selamat..
banyak kan berdoa..

Prinzcy Syida said...

amin...

Mr Noble said...

amiinn.

Nur Hawa Mohd Zin said...

insyaAllah semua berjalan lancar..percaya pada kepakaran doc, doa, usaha da tawakal...

Kalamhati said...

insyaAllah..semoga semuanya dipermudahkan Allah..proud of u bro.jadi abang yg baik ye..=)

Yaya Zamimi said...

Ya ALLAH! dy baru 16... be strong ok.. n syafakillah to him...

SYaMiLa said...

Kami doakan semuanya selamat...amin

SYaMiLa said...

Kami doakan semuanya selamat...amin

NiaNurani said...

salam..

setiap ape yg dtg drpd Allah semuanya baik..bersabarlah..insya'allah, mudah-mudahan adik awk selmat..bnykkan berdoa..insya'allah doa seorg abg yg baik diperkenankan olehNya..amin..

Nabi s.a.w bersabda: "Tidak ada seseorang Islam yang ditimpakan sesuatu yang menyakiti, iaitu penyakit atau lainnya, melainkan Allah gugurkan dengan sebab itu dosa-dosanya, sebagaimana pokok menggugurkan daunnya (pada musimnya yang tertentu)."
(Abdullah bin Mas'ud r.a)

Rowena Chasez said...

ya Allah..
terkejut sgt awk...
semoga adik awk cepat sembuh..

Solihin Zubir said...

terima kasih semua...
semoga kata-kata anda semua menjadi doa.. insyaAllah.. aminnnnn...

yusz78 said...

insyaallah, smoga slamat dan cepat sembuh.

cEro said...

Abang mana yang tak sayangkan adik...
InsyaAllah, hanya Tuhan tempat kita meminta...

Almy said...

Selamatkan dan sembuhakan adik beliau.. Amin~~

Suey Al zahra. said...

Insyaallah selamat !

Dark Half said...

aku doakan semuanya selamat insyaAllah.amin

DeQna""" said...

semuge sume bjalan lncr...amin""

LyNn HaMzAh said...

semoga adik solihin selamat menjalani pembedahan tu...insyaallah...

nuriz said...

anak sedara saya pun dulu kena operate gak, tai dia bukan kanser..byk2 berdoa ye smoga dia cepat sembuh..

chentamiera said...

InsyaAllah sume akan selamat..bersabar la k..kiter sama2 doakan kesihatan dan keselamatan dier..

Bintun Sazali said...

hmm..memanglah..senakal mana pun sorang abg tu, sbnrnya jauh lam sudut ati masih ada syg..cz dorg tu drh dging kite gak..huhu..

MasyaAllah...mudah2an beliau segera pulih..Aminn!~

sarah-najwan said...

solihin..semoga semuanya selamat..jgn risau...Allah sentiasa di sampingnya..banyakkan berdoa..nati khabrkan bagaimana perkembangan adik itu nati...

insyaAllah gembira belaka..

p/s: org klantan ke awk ni solihin?akak klate tau..

WAHIDA ALIAS said...

semoga sume bjalan lancar...
insyaallah

cOnfuSeME said...

abg yg baik....:)

♥-- emieysandra --♥ said...

siapa yang tak sayangkan adik,
nakal mane pun, ade darah yng sama mengalir dlm tbuh kite dan die..

rindu lak pada adik2 emiey..:D

♥-- emieysandra --♥ said...

amiin..smoga doa kamu dimakbulkan..
~_^

♥-- emieysandra --♥ said...

amiin..smoga doa kamu dimakbulkan..
~_^

Hajar said...

aku doakan adik ko selamat ye..

Tomato Gurl's Life said...

semoga semua berjalan lancar dan selamat..
penyakit tue salah satu penghapus dosa atau sebagai ujian dari Allah kepada hambanya..

~amalina~ said...

mencari bermacam2 info mngenai penyakit adik awak itu memang dapat disimpulkan yang awak memang sorang abang yang caring!! am i rite??semoga dia sentiasa dipeliharaa...aminn...

hafizm said...

aku doa kan semoga selamt...

Solihin Zubir said...

terima kasih semua di atas kata-kata semangat serta doa drp kalian..

smoga Allah memakbulkan doa kita semua.. InsyaAllah.. amin...

aduhh.. sebaknya....

zaL_cdpx said...

semoga adikmu sihat n sembuh seperti sediakala !!! insya allah ! amin !

yer ek anak kembar slh sorg risiko ?

aku tringin gler nk dpt anak kembar tp ...... akut plak dgr cmnie !!!!

ermmm

Solihin Zubir said...

tak semestinya.. cuma kemungkinan je.. tp tu semua kuasa Allah..
Allah yg menentukan...

AiDa aHmaD said...

salam.. insyaAllah Syakir akan sehat lepas ney.. pembendahan ney pon utk memastikan dy akan sehat selalu... :) hopefully bang long sekeluarga tabah menghadapi dugaan ney n aida doakan syakir sehat selalu....InsyaAllah

Dark Half said...

kalau kau ada masa, update perkembangan adik kau dari masa ke semasa

aku baca kat 1 artikel bebaru ni, durian belanda boleh bunuh sel kanser.apepun, kena consult doktor sebelum try apa2

Solihin Zubir said...

ya.. InsyaAllah aku akan update.. terima kasih semua.. aku sgt menghargai perhatian korang semua..

Eryati said...

mudah2an dia cepat sembuh dan selamat dari operation...kesian adik..itu dugaan sebenarnya...semoga dia tabah..dan anada sekeluarga juga tabah

Eryati said...

mudah2an dia cepat sembuh dan selamat dari operation...kesian adik..itu dugaan sebenarnya...semoga dia tabah..dan anada sekeluarga juga tabah

mama hidayahamin said...

Bismillah...." Ya Allah, Hilangkanlah penyakit wahai Rabb manusia, sembuhkanlah kerana Engkaulah pemberi penyembuh, tiada kesembuhan selain kesembuhan dari-Mu, kesembuhan yang tiada meninggalkan penyakit. Amin"

KAWAN ANDA said...

sedih la baca entri ni..
:-)
kepada solihin zubir..jgn risau..
biasanya pembedahan camni kurang berisiko...pasti adik anda akan sembuh,,,,

KAWAN ANDA said...

hai solihin zubir.
jgn sedih2 k..
pasti adik anda akan selamat..

h A n Y S said...

Ya Allah..kesiannya..simpati dengan adik kau..sesungguhnya sesuatu penyakit tu penghapus dosa..kan? sabar ye.. :)

NURUL NAZIRA said...

doa banyak2 utk adik oke..

good brother :)

Nyssa Nuar said...

insyaALLAH semuanya akan berjalan lancar..AMIN..

wanshah said...

bro solihin, awk memang abg yg baik. kalau tak, takkan la awk mintak orang lain doakan adik awak kan. insyAllah kita sama² doakan smoga Allah selamatkan adik awak. cancer thyroid ni biasa berlaku. kawan ofis sy pun ada gk yg kena. tapi skarang ni dh ok dah. dulu 5 6tahun gak la nak sembuh sepenuhnya.

Jom melawat sini...
http://wanshah87.blogspot.com

dianafisa81 said...

mudah mudahan selamat..

Dhiaqiud said...

Semoga operation tu bjaya..InsyaAllah..Amin..

❀aRaBeLLa❀ said...

Amin..amin

uLat cOmeL said...

InsyaAllah....mudah-mudahan semuanya berjalan dengan lancar...Ameennn

suzie rahman said...

siannya.hrp adik awak tabah yer..

red apple candleliz said...

hope adik u selamat..da lame i xbkk blog..i baru bace entry u..so sad..sian adik u..hope will be better soon.i really mean it.just pray enough..amin~

farouq said...

SALAM PERKENALAN, BERATNYA DUGAAN PADA ADIK HANG. AKU DOAKAN DIA SEMAKIN SIHAT. BANYAK-BANYAK BERDOA PADA ALLAH S.W.T. “Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang khusyuk.” (Al-Baqarah ayat 45) Melalui dua cara inilah Allah menjanjikan pertolongan kepada kita dalam menangani rasa dukacita dilanda musibah. Sabar dan tunaikan solat, insya-Allah bantuan Allah akan sampai kepada kita.

ARTIKEL DARI METRO

littleworld said...

papillary carcinoma...sama mcm eta..eta pun dah operate.almost 1 yer xde suara..n now alhamdulillah dah ok.tp kena mkn ubat whole life kan...