Pages

Thursday, September 16, 2010

Selamat Hari Malaysia


Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia pada tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Malaya, Borneo Utara, Sarawak dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukkan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan kepada 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.

Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Ia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung. Tetapi, mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia.


SZ : Dengan kadar jenayah yang tinggi, Selamatkah Malaysia? Selamat Hari Malaysia atau Mari Selamatkan Malaysia? Semoga negara kita akan sentiasa selamat dari segenap aspek...

3 360 juta komen:

paan said...

nak hantar sms kat blog nie , tapi xde kredit :)

salam aidilfitri dan mari selamatkan malaysia....

Solihin Zubir said...

hahaha.. yeah.. ayuh selamatkan malaysia..

hamzah ian said...

hoyeah... tido2