Pages

Wednesday, September 8, 2010

Kad Raya Di Ambang Kepupusan

Zaman dah berubah, dunia dah maju.. Budaya menghantar kad raya sempena Aidilfitri pun kian pupus ditelan arus zaman.. Kenapa jadi macam ni? Sebab orang sekarang dah makin malas dan kedekut.. haha.. Yela.. Cara moden, mudah n jimat ada, watpa nk pakai cara tradisional lg kan? Kalau nak ucap Selamat Hari Raya pakai kad raya, susah. Kos tinggi nak beli kad raya n setem.. Setem plak mahal skang nie.. Nak kena menulis lagi.. Nak kena pegi pejabat pos lagi.. Kalau nak kena hantar kt 20 orang? Tak ke naya? Tak ke membazir wang n tenaga? Lenguh tangan nak menulis weyh! Lagipun dah x banyak kedai yang jual kad raya skang nie..

Teringat gak zaman orang dok gila antaq kad raya dulu.. Aku ngan adik2 aku selalu lawan siapa yg paling banyak dapat kad raya tahun tu.. Biasanya adik pompuan aku la yg menang.. Yela.. Laki kan jenis susah skit nak wat benda alah nie.. nak beli2 kad raya n tulis2 la bagai.. huhu.. Tapi aku masih simpan lagi kad2 raya yang aku pnah dapat dulu.. Aku simpan sampai skang.. Kenangan tu woii.. Tapi agak terkilan la ada jugak kad2 yg hilang, koyak.. Nie suma adik2 aku punya pasal la.. Budak2 kecik lg time tu.. Pantang nampak kertas atau kad, mesti nak conteng or koyak.. Sekarang nie bila aku belek balik koleksi2 kad raya aku tu, tergelak aku sorang2 bila baca isinya.. Lawak! Ayat skema x hingat punya.. Siap pantun la bagai.. Pantun yg feymes, "Pecah kaca, Pecah gelas, Sudah baca, Harap balas!'. Hahaha..

antara koleksi Kad Raya yg aku masih simpan sampai sekarang...
Zaman sekarang dah moden. Semua orang mesti nk senang n jimat punya. Thats why la budaya antaq kad raya dah makin pupus. Sekarang nie orang pakai SMS je.. Senang.. Taip skit pantun 4, 5 kerat, then send to many.. Senang! Jimat pon jimat.. 5sen je 1 sms.. Mana nak dapat kad raya sekeping 5sen bai? Dah tu tak payah lenguh2 tangan nak mengarang.. Jimat dakwat pen.. haha.. Bley antaq kt 100orang pon xpa.. xde hal punya! Tapi slalunya line bz la kalo musim perayaan coz ramai sgt yg pakai SMS.. Masalah jugak tu.. hehe..

Tapi sekarang ada cara lg mudah! Lg sempoi.. Facebook! Yela.. Facebook kan dah jd 1 fenomena kt negara kita nie.. Bley dikatakan semua orang ada FB.. Sape xde FB tu dianggap kuno la.. Nak antaq ucapan Raya kt FB cmne? Lg senang.. Search je wallpaper ucapan raya kt google, then upload.. Kalo yg rajin, create sindri pakai adobe ke hape ke, then upload.. Dah upload, tag kawan2.. Kalo yg malas tahap gaban tu, update je status, "Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Batin.."! Nah! bley wish kt 4000 orang kawan.. haha.. lg sempoi! Kos? Juz bayaq bil internet ja tiap2 bulan.. :D

Tahun nie aku dah xdpt lgsung kad raya.. Tak macam dulu dah.. hehe.. Tp aku skang nie still lagi memberi kad raya.. Tapi kat Mak n Ayah aku jela n sum1 spesel (kalo ada).. Biasanya aku bagi kt diorang pada pagi Hari Raya semasa sesi bermaaf-maafan tu.. Kasi Mak Ayah aku lagi terharu masa kitorang adik bradik bersalam-salaman tu.. Dapat la duit raya lbey skit.. hehe.. ;-p Nak bagi lagi menyentuh perasaan, create sindri kad raya tu.. Simple tp penuh makna.. =)
salah 1 kad raya yg aku create sendiri.. Nampak simple tp mengah jugak nk wat nie.. huhu..
SZ :  Lama2 nnt posmen pon akan pupus la agaknya..
Pecah Kaca, Pecah Cermin.. Sudah Baca, Harap Komen.. haha.. :D

6 360 juta komen:

yusz78 said...

posmen dtg musti berebut tunggu kad raya..pastu gantung kat dinding. pergh! alkisah dulu2..la ni mane ade dah, tu yg raya cam tak raya jek..huhu

Solihin Zubir said...

hehehe.. tula pasal.. bila tgok posmen antaq surat xde nama kita, mesti frust.. hahaha..
knangan raya zaman kanak2 mmg meriah..

Mr Noble said...

aku rasa bukan sebab org kedekut nak beli kad/setem tu. tp sebab malas nak beli & post. kalau dah malas mmg takleh nak buat apa la :D

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

tunggu punya tunggu kad raya

sekali yang sampai bil streamix

aiyooo

selamat ari raya..

**nama gua lisa surihanis ahahaha

Solihin Zubir said...

mr noble : ada yg malas.. ada yg kedekut.. :D
GKSB : hahahaha.. silamat hali laye lisa sulihanis.. ;-p

dianafisa81 said...

kad raye kompeni 10 kpg habis pos kat kekawan..sekeping tak berbalas..huh