Pages

Thursday, September 30, 2010

Bot Terbang Tentera Iran

Iran sekali lagi telah berjaya menggemparkan dunia dengan kecanggihan teknologi ketenteraan yang mereka miliki. Saintis dan ahli ketenteraan mereka telah berjaya mencipta dan menghasilkan pesawat pejuang yang unik dari kelasnya iaitu Bot Terbang atau “Flying Boat” Iran.

Menerusi jurucakap Ketenteraan Iran, Angkatan tentera Pasukan Pengawal Revolusi Iran telah mula menerima skuadron “Bot Terbang” dan ianya akan dikendalikan oleh Pasukan Pengawal Revolusi Elite Iran. Setakat ini, pasukan tersebut telah menerima 3 skuadron bot terbang itu. Dengan situasi semasa dan rantau Timur Tengah yang sedang bergelojak dan kurang stabil sosio-politiknya, Iran semakin berani untuk mengumpul kekuatan ketenteraan untuk menghadapai sebarang ancaman yang tidak diduga.

Bot terbang ini dilengkapi dengan senjata api, dan boleh diterbangkan sama ada malam dan siang dengan dilengkapi alat pandang malam yang terbaik. Selain itu, ia juga dilengkapi dengan kamera canggih yang akan digunakan untuk menangkap gambar ketika melakukan tugas-tugas pengawasan dan pemantauan. Menurut Pegawai Pemerintah Pasukan Pengawal Revolusi Iran,Ahmad Vahidi sebagai memetik dari kata-katanya; ” Dengan teknologi rekabentuk yang termaju dan canggih tiada radar sama ada di laut , udara dan darat boleh mengesan kewujudan bot terbang ini. Ianya dapat bergerak dengan baik untuk keluar dari laut”.

Teknologi pembuatan bot ini, adalah hasil dari kejuruteraan tempatan. dan ianya adalah satu kebanggaan bagi industri teknologi ketenteraan bagi negara tersebut. Bot ini bakal ditugaskan dan diberi tanggungjawab dalam melaksanakan tugas-tugas pengawasan, pemantauan sempadan perairan negara tersebut. Segala input dan bahan-bahan yang diperoleh menerusi kameranya bakal dipindah segera kepada pihak pemerintah skuadron untuk tindakan selanjutnya. Bot ini juga, boleh dibekalkan dengan misil dan ianya dapat melancarkan misil dengan tepat ke sasaran ketika sedang bergerak laju.

Berikut adalah gambar-gambar bot terbang :












SZ : Malaysia ada Jet Enjin Hilang dengan Kapal Selam tak boleh selam.. ahahaha.. jangan marah.. :D Gurau je.. Apa-apa pun, wa respek la sama Iran!

6 360 juta komen:

Mr Noble said...

lagi skali.. iran mmg power!! :D

diana said...

tunggu jadi besi buruk nanti
baru malaysia beli kat...
hahah..

muchang said...

ahaha a few years ago malaysia banyak beli kapal selam dari france tau!! :)

Kumbang Jingga said...

hehehe bot terbang...ok lah iran..cuma iran ni bnyk syiah hehe

Haw said...

aku pun bercadang nak masuk entry ni.. since ko dah masukkan dulu, aku cari idea lain je lah.. pasal hovercraft terbang tak nak masuk ke?

Solihin Zubir said...

owh.. yeke..
xpelah.. ko jelah yg masukkan pasal hoverkraf terbang tu.. huhu..