Pages

Friday, July 16, 2010

Mike Tyson Menangis Ketika Mengerjakan Umrah

MADINAH, 7 Julai: Bekas juara tinju heavyweight dunia, Mike Tyson, kelihatan menangis ketika berada di Raudah semalam dan menganggap dirinya bertuah kerana berada di salah satu daripada taman syurga.
TYSON dengan pakaian ihram bersiap untuk ke Makkah bagi menunaikan umrah, dua hari lepas.


Lawatan Tyson ke Arab Saudi untuk mengerjakan umrah ditemani Ketua Persatuan Dakwah Kanada, Shahzad Muhammad. Kata Shahzad, Tyson menjadi begitu emosional ketika mengucapkan salam kepada Rasulullah SAW “Dia menangis lebih setengah jam ketika berdiri di depan makam Nabi sambil mengangkat tangannya. Tyson terus berada di kawasan Raudah selama beberapa jam untuk bersolat, membaca al-Quran dan berzikir,” katanya. Dia kemudian menukar pakaian untuk mengenakan ihram sebagai persediaan mengerjakan umrah.

Sementara itu, kedatangan Tyson menarik perhatian orang ramai yang berpusu-pusu untuk melihatnya dari dekat. Sesetengah pihak sanggup menunggu berjam-jam di hotel didiaminya berhampiran Masjid Nabawi semata-mata mahu mengambil gambarnya. Malah, dia terpaksa diiring pengawal keselamatan untuk ke masjid bagi menunaikan solat Zohor kerana orang terlalu ramai berada di laluan berkenaan. Tindakan Tyson mengenakan tutup kepala bagi mengelak daripada dikenali juga gagal dan dia terus diekori peminatnya. Tyson berkata, dia memang gembira diterima baik orang ramai di Tanah Suci. “Cuma, saya harap tidak diganggu dan biarkan saya menikmati pengalaman beribadah di sini,” katanya.

Selain Masjid Nabawi, Tyson turut meluangkan masa menziarahi Masjid Quba, Masjid Qiblatain (Masjid Dua Kiblat) dan Universiti Islam Madinah. Mike Tyson memeluk Islam ketika di penjara selepas didapati bersalah mencabul kehormatan seorang model kulit hitam pada tahun 1990. Nama Islam beliau ialah Malik Abdul Aziz. Ketika berada di Kazakhstan minggu lalu, bekas peninju itu berkata, dia amat takut kepada Allah.
Mike Tyson

Tyson ketika zaman kegemilangannya sebagai peninju

Tyson dengan aksi gigit telinganya yang terkenal

*Artikel ini bertarikh 7 Julai 2010. Sengaja saya kongsikan bersama anda artikel yang saya perolehi daripada seorang rakan. Sebagai pedoman kita bersama. Pintu taubat Allah sentiasa terbuka luas.Sekeras-keras hati manusia akan lembut jua dengan izin-Nya. MasyaAllah..

0 360 juta komen: